(výňatek z tiskové zprávy ze dne 8. 6. 2020) Po více než třech letech naděje přišlo v červnu 2020 zklamání. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SUKL) zamítl moderní cílenou léčbu CDK 4/6 inhibitory pro pacientky s metastatickou rakovinou prsu. Trojice léků, která stovkám českých pacientek dokáže prodloužit život až o několik let, se tak nebude platit z veřejného zdravotního pojištění.

„Cena lidského života je pro SÚKL 1,2 milionů korun ročně, proto nemají české pacientky s metastatickou rakovinou prsu právo na tuto moderní účinnou léčbu. Jsou tak jediné v Evropské unii, kterým léčba není proplácena ze zdravotního pojištění. Nepomůže ani připravovaná novela zákona, protože nejde o léky na vzácná onemocnění,“ říká Petra Adámková, ředitelka ONKO Unie, a doplňuje: 

„Čeští i evropští lékaři přitom skupinu léků CDK 4/6 inhibitorů považují za zlatý standard léčby a sami ji chtějí používat. Tato léčba totiž významným způsobem prodlužuje život pacientek i o několik let a výrazně zmírňuje projevy zhoubného onemocnění,“vysvětluje Adámková. 

Nejnovější cílená léčba nezískala úhradu, protože metodika SÚKL je v České republice rigidnější než v okolních státech. SÚKL moderní cílenou léčbu z finančního hlediska srovnává s léčbou, která je již překonaná a má mnoho vedlejších účinků. Podle odborníků jde o takzvaný inovační paradox. „Lékaři i stovky pacientek novou inovativní léčbu netrpělivě očekávají, ale stávající český systém stanovování úhrad jde proti nim. Systém nastavený SÚKLem od inovativního léku očekává, že bude mít cenu podobnou jako desítky let starý lék. Na jeho rozhodnutí nemají vliv ani zdravotní pojišťovny, které dlouhodobě vyjadřují ochotu tyto inovativní léky proplácet, protože společně s lékaři vidí jejich přínos pro pacientky,“ doplňuje Adámková. 

V současné době se CDK 4/6 inhibitory dostanou jen ke skupině pacientek, jejichž lékaři podají žádost o výjimku na §16 na základě společného stanoviska České onkologické společnosti a Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Kategorie: Co se děje

0 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *